• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/bigaticaretborsasi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905307099031
  • https://www.twitter.com/bigatb
  • https://www.instagram.com/bigaticaretborsasi
  • https://www.youtube.com/@BigaTicaretBorsasi
 
Etkinlik Takvimi
Günlük Bülten
TÜRİB Piyasa Verileri
15 Temmuz Kahramanlarına

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam194
Toplam Ziyaret182897
Site Haritası
Kadını Güçlendirme İlkeleri
EŞİTLİK İŞ DEMEKTİR
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi konusu siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın önemli bir gündemi haline gelmiştir. Daha barışçıl ve yaşanabilir bir dünya için çalışan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2010 yılında, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesi için BM Kadın biriminin kurmuştur.  Böylece, BM’ye üye devletler, cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi yönünde tarihi bir adım atmıştır.
Cinsiyet eşitsizliği, ne yazık ki her toplumda karşılaşılan temel bir sorun olup, kadınların temel eğitim ve sağlık hizmetlerine de erişimleri çoğu zaman engellenmekte, kadınlar mesleki anlamda da cinsiyet ayrımını yaşamakta ve ücret farkları ile karşılaşmaktadır.
Oysa, ülkelerde sürdürülebilir kalkınma ve toplumda refahın sağlanması isteniyorsa, kadınların ekonomik hayata katılımının sadece ekonomik kalkınmanın destekleyicisi değil, hayati bir unsuru olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, kadınların iş yaşamında varlıklarının artırılması ile yoksulluğun azaltılması, yukarı eğilimli ekonomik büyüme ve daha iyi yönetişim arasında bir ilişki bulunmaktadır.
Bu kapsamda, iş dünyasında cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadınların güçlendirilmesini geliştirme çabalarında özel sektör çok önemli bir yere sahiptir. Özel sektörün desteği olmadan ve kadının güçlendirilmesini sağlamadan; şirket bazında, ülke bazında ve de küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma mümkün değildir.
Cinsiyet eşitliğini daha çok sağlayan ülkeler ve şirketlerin diğerlerine göre daha fazla büyüme ve daha yüksek performans gösterdiği bilinen bir gerçektir.
Kadınlar yetenek havuzunun yarısını oluşturmaktadır. Kadına tanınacak fırsat eşitliği ile iş yerinde çeşitliliğe yol açılacaktır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına becerilerini katmalarıyla birlikte şirketlerin rekabet becerileri ve mali performansları da artacaktır.
Bu çerçevede, iş dünyasında kadınların güçlendirilmesini sağlamak üzere; şirketlerin mevcut politika ve uygulamalarını gözden geçirmesine veya yenilerini oluşturmasına yardım etmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Kadın ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi işbirliğinde, “Kadını Güçlendirme İlkeleri” oluşturulmuştur. İlkeler, ilk olarak 8 Mart 2010 tarihinde, Dünya Kadınlar Günü’nde tanıtılmış olup, iş dünyası ve özel sektöre; işyerinde, piyasada ve toplumda kadınların nasıl güçlendirileceği konusunda pratik rehberlik hizmeti sunmaktadır.
Kadını Güçlendirme İlkeleri şunlardır:
Eşitlik İş Demektir
1. Cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik oluşturulması,
2. İşte, kadınlara ve erkeklere adil bir şekilde muamele edilmesi-insan hakları ve ayrımcılık yapılmaması ilkesine saygı gösterilmesi ve desteklenmesi,
3. Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması,
4. Kadınlar için eğitim, mesleki eğitim ve kariyer gelişiminin teşvik edilmesi,
5. Kadınları güçlendiren; girişim geliştirme, tedarik zinciri ve pazarlama uygulamalarının benimsenmesi,
6. Toplumsal girişimler ve savunma yoluyla eşitliğin geliştirilmesi,
7. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişmelerin ölçülmesi ve kamuoyuna açık olacak şekilde raporlanması.
“Eşitlik İş Demektir” alt başlığı ile de tanınan ilkeler, şirketlerin, kadın-erkek eşitliğine verdiği önemin, başarılarına yaptığı katkının altını çizmekte; bunları da, gerçek hayattaki iş deneyimleri ve tüm dünyadan “en iyi uygulama” örnekleriyle desteklemektedir.
Türk iş dünyasının değerli temsilcileri olan Biga Ticaret Borsası üyeleri olarak ekte yer alan formu ingilizce doldurarak, en geç 31 Mayıs 2012 tarihine kadar unwomen@tobb.org.tr adresine e-posta yoluyla veya 0312 218 22 09 numaralı faxa iletmeleri rica olunur.
  
2096 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaretçi Girişi
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni
Dijital Tarım Pazarı

Türkiye'nin Otomobili Girişim Gurubu

Gümrük Turizm İşletmeleri
Güney Marmara Kalkınma Ajansı
KOSGEB
TOBB ETÜ Üniversitesi
Sıfır Atık
TOBBUYUM

TOBB2B
Dijital Tarım Kütüpanesi

Yetenek Kapısı

Kariyerine Açılan Kapı

Yerli Üretim


FİYAT ETİKETİNDE “YERLİ ÜRETİM” LOGOSU KULLANIMINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ